Salinele sunt cunoscute pentru proprietățile lor terapeutice. Efectul sării asupra sistemului respirator este benefic, pentru că reduce iritația ce produce tusea, ba chiar ajută mult la recuperarea de astm bronșic, bronșite cronice, sinuzite. De asemenea, salinele pot fi de ajutor și în curele de mineralizare a organismului, cure de prevenire de boli și tratare de răceli ușoare.

 

Temperatura dintr-o salină este constantă, încadrandu-se de obicei între 11-16 grade Celsius, cu umiditate mare, de peste 70%. Posibilitatea de activare a alergiilor este mică, deoarece în saline aeropoluanții sunt rari, la fel ca și germenii patogeni. Tratamentul terapeutic în saline poartă numele de speleoterapie.

 

Mai jos am pregătit un top al unora dintre cele mai frumoase saline naturale (da, există și saline artificiale) pe care le vom găsi în România. Pe langă proprietățile terapeutice pe care le au, frumusețea acestor saline cu siguranța ne va impresiona. Unde mai pui ca intr-o salină poți să te distrezi! O destinație excelentă de weekend.

SALINA TURDA

La mare adâncime, în subteranul Transilvaniei, zăcămintele de sare au creat un loc spectaculos: Salina Turda. Primele exploatari de sare de aici datează încă de pe vremea ocupației romane în Dacia. În urmă modernizarilor, salina a devenit unul dintre obiectivele turistice ale lumii. Un adevarat muzeu în care puteți afla cum se extragea sarea și un adevarat parc tematic în care să vă distrați ore în șir.

 

Primul document care atestă existența exploatăilor de sare la Turda este datat 1 mai 1271 și a fost emis de cancelaria maghiară. Prin acest document oficial se dăruia  Transilvaniei ”ocna de sare de la Turda”, potrivit salinaturda.eu. În anul 1932 mina de sare de la Turda a fost închisă, din cauza Ocnei Mureș, ce avea costuri mult mai mici de exploatare. Salina Turda va fi redeschisă dupa 60 de ani pentru turiști, dar și pentru pacienții cu boli respiratorii. În perioada 2008-2010, Salina Turda a intrat intr-un proces amplu de modernizare, cu ajutorul fondurilor UE, în valoare de 6 milioane de euro.

În Salina Turda sarea are o puritate de 99%, iar rezervele sunt de aproximativ 39.000 milioane de tone.

 

Turiștii au acces în Salina Turda printr-un hol lung, vechi de secole, care îi poartă într-o altă lume. Mini orașelul subteran pare că a fost construit in urma unei catastrofe, iar oamenii trebuie sa se refugieze aici.

 

Salina Turda este compusă din patru mine: Rudolf, Terezia, Ghizela si Iosif.

  • Mina Rudolf

172 de trepte conduc vizitatorii spre vatra minei. Iar la fiecare pod de odihnă este marcat, în peretele de sare, anul în care a fost exploatat nivelul respectiv. Odata cu modernizarea, aici a fost construit și un amfiteatru, cu aproximativ 100 de locuri. Punctul de atracție din aceasta zonă îl reprezintă liftul din care puteți admira întreg spațiu al salinei.

  • Mina Terezia

Un peisaj copleșitor, al unui hau de 90 de metri, completeaza peisajul Minei Terezia, ce seamană cu un clopot. Poate cea mai spectaculoasă atracție a minei este, fără îndoială, lacul subteran, în mijlocul căreia se află o insula din sare reziduală, unde veți găsi un debarcader. Pe insulă exista 3 construcții futuriste: Floarea Mare, Floarea Mică, Ariciul și Arca.

  • Mina Ghizela

Aceasta mină adăpostește sala staționar destinată tratamentelor cu aerosoli. Cristalele cubice de sare și anemolitele dând impresia unui spațiu înghețat.

  • Mina Iosif

Accesul turiștilor în Mina Iosif se face prin balcoanele săpate de sare, la o adâncime de 87 de metri. Datorită formei și lipsei comunicațiilor cu alte galerii sunetul ia amploare aici, fapt care a dus la denumirea de ”Sala Ecourilor”.

Salina Turda este deschisă zilnic, între orele 9 si 16. Biletele pentru adulți costă 30 de RON/persoana, iar copiii, elevii, studenții și pensionarii plătesc 15 RON. Copiii cu vârsta sub trei ani au accesul gratuit.

SALINA SLĂNIC PRAHOVA

Slănic Prahova este cea mai mare salină din Europa.

Este situată la o adâncime de 208m, pe o suprafaţă de 53.000mp, a fost deschisă vizitării după anul 1970. Circuitul turistic parcurge un traseu care permite evidenţierea unor elemente spaţiale de interes turistic în structura internă a masivului de sare, reprezentate prin cute cu dezvoltare pe zeci de metri, marcate prin alternanţe de benzi divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb, diverse caracteristici mineralogice (structură, textură, mod de cristalizare) şi prin puritatea deosebită a sării.

Salina este formată din 14 camere, în formă de trapez, având o deschidere la baza de 32 de metri, la tavă, de 10 metri și o înalțime de 45 de metri. Spațiul escavat este de 2,9 milioane metri cubi de sare.

În subteran este amenajat și un sanatoriu pentru bolnavii astmatici cărora li se asigură asistența medicală de specialitate. Aerajul miniei este natural, cu temperatura constantă în tot timpul anului de 12 grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *