La mare adâncime, în subteranul Transilvaniei, zăcămintele de sare au creat un loc spectaculos: Salina Turda. Primele exploatari de sare de aici datează încă de pe vremea ocupației romane în Dacia. În urmă modernizarilor, salina a devenit unul dintre obiectivele turistice ale lumii. Un adevarat muzeu în care puteți afla cum se extragea sarea și un adevarat parc tematic în care să vă distrați ore în șir.
Primul document care atestă existența exploatăilor de sare la Turda este datat 1 mai 1271 și a fost emis de cancelaria maghiară. Prin acest document oficial se dăruia Transilvaniei ”ocna de sare de la Turda”, potrivit salinaturda.eu. În anul 1932 mina de sare de la Turda a fost închisă, din cauza Ocnei Mureș, ce avea costuri mult mai mici de exploatare. Salina Turda va fi redeschisă dupa 60 de ani pentru turiști, dar și pentru pacienții cu boli respiratorii. În perioada 2008-2010, Salina Turda a intrat intr-un proces amplu de modernizare, cu ajutorul fondurilor UE, în valoare de 6 milioane de euro.
În Salina Turda sarea are o puritate de 99%, iar rezervele sunt de aproximativ 39.000 milioane de tone.
Turiștii au acces în Salina Turda printr-un hol lung, vechi de secole, care îi poartă într-o altă lume. Mini orașelul subteran pare că a fost construit in urma unei catastrofe, iar oamenii trebuie sa se refugieze aici.
Salina Turda este compusă din patru mine: Rudolf, Terezia, Ghizela si Iosif.
172 de trepte conduc vizitatorii spre vatra minei. Iar la fiecare pod de odihnă este marcat, în peretele de sare, anul în care a fost exploatat nivelul respectiv. Odata cu modernizarea, aici a fost construit și un amfiteatru, cu aproximativ 100 de locuri. Punctul de atracție din aceasta zonă îl reprezintă liftul din care puteți admira întreg spațiu al salinei.
Un peisaj copleșitor, al unui hau de 90 de metri, completeaza peisajul Minei Terezia, ce seamană cu un clopot. Poate cea mai spectaculoasă atracție a minei este, fără îndoială, lacul subteran, în mijlocul căreia se află o insula din sare reziduală, unde veți găsi un debarcader. Pe insulă exista 3 construcții futuriste: Floarea Mare, Floarea Mică, Ariciul și Arca.
Aceasta mină adăpostește sala staționar destinată tratamentelor cu aerosoli. Cristalele cubice de sare și anemolitele dând impresia unui spațiu înghețat.
Accesul turiștilor în Mina Iosif se face prin balcoanele săpate de sare, la o adâncime de 87 de metri. Datorită formei și lipsei comunicațiilor cu alte galerii sunetul ia amploare aici, fapt care a dus la denumirea de ”Sala Ecourilor”.
Lasă un răspuns